poniedziałek, 3 grudnia 2012

Najdroższy deser lodowy świata

W Nowym Jorku znajduje się restauracja o nazwie Serendipity 3, słynna z doskonałej kuchni oraz wykwintnej klienteli ale również ze swoich deserów, które raz po raz biją rekordy w kategorii Najdroższy Deser Świata (pisałam wcześniej o najdroższej babeczce, która również tam została wykonana). Do bywalczyń tej restauracji należały między innymi Marylin Monroe i Jacqueline Kennedy. Restauracja ta stworzyła uznany za najdroższy deser lodowy świata:

Najdroższy deser lodowy świata

Te lody z bitą śmietaną i owocami, udekorowane elementami z 23-karatowego złota wyceniono na 1 000 dolarów. Deser nosi nazwę Golden Opulence Sundae i został wpisany do księgi rekordów Guinessa.

Wykonanie takiego dzieła zajmuje ok. 8 godzin. Wśród składników znalazły się tahitańskie lody waniliowe z wanilią z Madagaskaru, najdroższa czekolada świata o nazwie Amedei Porcelana. Deser udekorowano inną czekoladą - wenezuelską. Pokryte złotem migdały, kandyzowane owoce po 100 dolarów za pół kilo sprowadzane z Paryża oraz złocony kwiat wieńczą dzieło. Całość jest jadalna i podana w pucharku o wartości 300 dolarów, który po konsumpcji klient może zatrzymać dla siebie.

Jeden z takich deserów lodowych otrzymał 12-letni chłopiec od swoich rodziców na urodziny w listopadzie br:


Ta wersja zawierała czekoladę Chuao, złocony kawior, świeży Armagnac, pomarańcze i francuskie draże, owoce w marcepanie oraz trufle.

A ja mogę polecić mój deser - lody truskawkowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.