środa, 28 listopada 2012

Biała kiełbasa

Biała kiełbasa w Polsce to kiełbasa wieprzowa w wieprzowym flaku, niepeklowana - stąd jej jasny kolor, przyprawiona majerankiem. Podawana po obgotowaniu, jadana razem z osłonką, najczęściej z chrzanem. Tradycja jej przyrządzania datuje się od 17 stulecia, a pierwszy przepis występuje w książce kucharskiej z 1904 roku.

Pieczona biała kiełbasa

Jest ona zarejestrowana jako produkt tradycyjny w czterech województwach - kiełbasa biała parzona, w całości wieprzowa - w Wielkopolsce, kiełbasa biała surowa, wieprzowo-wołowa w woj. pomorskim, kiełbasa biała parzona z Wąchocka, także mieszana wieprzowo-wołowa w świętokrzyskim oraz biała kiełbasa w słoiku w kujawsko-pomorskim.


Biała kiełbasa po niemiecku, czyli Weißwurst to kiełbasa cielęca ze słoniną, tylko czasami z dodatkiem ogonów wieprzowych. Przyprawiana inaczej, niż polska kiełbasa - cebulą, natką pietruszki i startą skórką cytrynową.


Niemiecka biała kiełbasa jest tradycyjną potrawą w Bawarii. Wynaleziona została podobno przez właściciela gospody w Monachium, któremu zabrakło cienkich flaków baranich do wyrobu kiełbasek podczas, gdy jego goście domagali się jedzenia. Wtedy zamiast nich użył jelit wieprzowych, większych w przekroju, niż baranie i z obawy, że nie wytrzymają one pieczenia i pękną, tak przygotowane kiełbasy ugotował w wodzie. Jego klienci byli ponoć zachwyceni. Według legendy wszystko to miało miejsce 22.02.1857 roku, a był to poniedziałek w okresie karnawału. Jednak pierwsza receptura białej kiełbasy w Niemczech pochodzi z książki kucharskiej z roku 1893.


Tradycyjne białe kiełbaski w Bawarii spożywa się po dwie, parzone w gorącej słonej wodzie, podawane ze słodką musztardą, preclami i pszenicznym piwem. Jak nakazuje obyczaj zjada się je bez flaka.

Przepis na białą kiełbasę pieczoną

Źródło

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.