piątek, 30 listopada 2012

Mince pie - najdroższa babeczka świata

Mince pie to babeczka z kruchego ciasta z nadzieniem z bakalii, spożywana w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Ta na zdjęciu poniżej została wykonana przez Andrew Stellitano (właściciela firmy Astarism) i wyceniona na 4 700 dolarów i tym samym została najdroższą babeczką świata.

Najdroższa babeczka świata

Babeczka została najpierw zaprojektowana na komputerze, potem stworzono jej prototyp, co razem zajęło ponad tydzień. Jednym ze składników tej babeczki jest koniak z 1920 roku, a innym święta woda z Lourdes. Zawiera ona także platynowy krążek jako podstawę. Wśród składników znalazła się także platyna, ale i ambra (pochodząca z wydzieliny przewodu pokarmowego kaszalotów, stosowana do produkcji perfum). Pozostałe składniki pochodzą z oryginalnego przepisu z 17 wieku. Całość przybrana ajerkoniakiem oraz listkami złota i platyny (jadalnymi).

O innych horrendalnie drogich deserach napiszę niebawem, a tymczasem zapraszam na moje babeczki czekoladowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.