piątek, 30 listopada 2012

Tost francuski

Tost francuski to niezwykle modne i nader sędziwe danie, znane już od pierwszych wieków naszej ery. Jednak wówczas jeszcze tak o nim nie mówiono. Na prawdę francuski stał się dopiero w 17 wieku. Obecnie tost francuski to danie głównie śniadaniowe, ale i niekiedy deserowe. Są to kawałki chleba, najlepiej czerstwego, moczone w mieszaninie rozbitych surowych jajek, mleka, lub rzadziej śmietany. Czerstwe pieczywo jest lepsze, ponieważ lepiej wchłania jajka. Potem podsmaża się je na złoto lub brązowo i podaje na dziesiątki sposobów - w zasadzie brak jest tutaj ograniczeń.

Tost francuski
Obsmażone kromki chleba przybiera się różnorodnie - dżemem, masłem zwykłym lub orzechowym, syropem owocowym, melasą, czekoladą, cukrem pudrem a nawet bekonem. Można łączyć je z bitą śmietaną i owocami i w taki sposób komponować danie deserowe.



W niektórych regionach do przygotowania tostów francuskich używa się regionalnego, tradycyjnego pieczywa, czasami chleba na zakwasie. We francuskojęzycznej Kanadzie znane są jako pain doré, czyli złoty chleb polane syropem klonowym.

W Anglii nazywa się je chlebem jajecznym, a podawane z dżemem noszą nazwę Biednego Rycerza z Windsoru. Częściej przybiera się je dodatkami aromatycznymi, niż słodkimi. W Szkocji popularne jako danie śniadaniowe zwłaszcza dodawane do innych potraw smażonych.

W Australii i Nowej Zelandii tosty francuskie podaje się na śniadanie lub jako przekąskę z chleba lub bagietki namoczonych w rozbitych jajkach z mlekiem i po podsmażeniu posypanych solą. Popularne są też tosty moczone w mieszaninie żółtek z mlekiem i tartym serem.

W Bośni robi się je zazwyczaj z grubszych kromek chleba i podaje z kwaśną śmietaną. Z kolei w Bułgarii białe pieczywo nasącza się mlekiem albo jogurtem z jajkiem i odrobiną mąki, a następnie podsmaża na oleju słonecznikowym - są bardzo popularne wśród dzieci na śniadanie.

Przepis na tost francuski

Źródło

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.