Tost francuski |
W niektórych regionach do przygotowania tostów francuskich używa się regionalnego, tradycyjnego pieczywa, czasami chleba na zakwasie. We francuskojęzycznej Kanadzie znane są jako pain doré, czyli złoty chleb polane syropem klonowym.
W Anglii nazywa się je chlebem jajecznym, a podawane z dżemem noszą nazwę Biednego Rycerza z Windsoru. Częściej przybiera się je dodatkami aromatycznymi, niż słodkimi. W Szkocji popularne jako danie śniadaniowe zwłaszcza dodawane do innych potraw smażonych.
W Australii i Nowej Zelandii tosty francuskie podaje się na śniadanie lub jako przekąskę z chleba lub bagietki namoczonych w rozbitych jajkach z mlekiem i po podsmażeniu posypanych solą. Popularne są też tosty moczone w mieszaninie żółtek z mlekiem i tartym serem.
W Bośni robi się je zazwyczaj z grubszych kromek chleba i podaje z kwaśną śmietaną. Z kolei w Bułgarii białe pieczywo nasącza się mlekiem albo jogurtem z jajkiem i odrobiną mąki, a następnie podsmaża na oleju słonecznikowym - są bardzo popularne wśród dzieci na śniadanie.
Przepis na tost francuski
Źródło
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.