piątek, 11 stycznia 2013

Żurek na zakwasie

Żurek na zakwasie to danie na każdą okazję. W polskiej tradycji żurek najczęściej przygotowuje się na Święta Wielkanocne, razem z białą kiełbasą.




Według Wikipedii żurek to zakwaszona zupa mączna, przyrządzana na bazie zakwasu z razowej mąki żytniej. Żurek ma charakterystyczny kwaśny smak. Bywa zabielany mlekiem albo śmietaną (żurek postny), lub przygotowany w połączeniu z wywarem z kości i jarzyn, z dodatkiem suszonych grzybów. Najlepszy żurek gotowany jest z kiełbasą, wędzonym boczkiem wieprzowym, żeberkami, ogonem wieprzowym; również na wywarze pozostałym po ugotowaniu szynki lub białej kiełbasy.

Barszcz biały czy żurek?

Czasem nazwy żurek i barszcz biały stosuje się wymiennie, czasem zaś - w innych regionach żurek jest zupą przyrządzaną na bazie mąki żytniej, a barszcz biały na bazie mąki pszennej. Z kolei inne zwyczaje nakazują żurkiem nazywać zakwaszaną zupę postną podawaną z jajkiem lub ziemniakami, zaś barszcz biały miałby być zupą zakwaszaną przyrządzaną na bazie wywaru z boczku i kiełbasy. Kwestia ta do dziś nie jest wyjaśniona.

Barszczem nazywano też zupę przyrządzaną z rośliny – barszczu zwyczajnego. Istnieje również przepis, w którym barszcz biały gotuje się analogicznie do innych przepisów, jednak zamiast zakwasu z mąki stosuje się serwatkę z zsiadłego mleka – pozostałą po odcedzeniu sera. W niektórych regionach kraju np. na Kielecczyźnie dodatkowo jako zakwas stosuje się wodę z kiszonych ogórków.

Ale chyba sama nazwa nie jest aż tak istotna, liczy się przede wszystkim jej smak. A oto przepis na żurek na zakwasie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.