Żurek na zakwasie to danie na każdą okazję. W polskiej tradycji żurek najczęściej przygotowuje się na Święta Wielkanocne, razem z białą kiełbasą.
Według Wikipedii żurek to zakwaszona zupa mączna, przyrządzana na bazie zakwasu z razowej mąki żytniej. Żurek ma charakterystyczny kwaśny smak. Bywa zabielany mlekiem albo śmietaną (żurek postny), lub przygotowany w połączeniu z wywarem z kości i jarzyn, z dodatkiem suszonych grzybów. Najlepszy żurek gotowany jest z kiełbasą, wędzonym boczkiem wieprzowym, żeberkami, ogonem wieprzowym; również na wywarze pozostałym po ugotowaniu szynki lub białej kiełbasy.
Barszcz biały czy żurek?
Czasem nazwy żurek i barszcz biały stosuje się wymiennie, czasem zaś - w innych regionach żurek jest zupą przyrządzaną na bazie mąki
żytniej, a barszcz biały na bazie mąki pszennej. Z kolei inne zwyczaje
nakazują żurkiem nazywać zakwaszaną zupę postną podawaną z jajkiem lub ziemniakami, zaś barszcz biały miałby być zupą zakwaszaną przyrządzaną na bazie wywaru z boczku i kiełbasy. Kwestia ta do dziś nie jest wyjaśniona.
Barszczem nazywano też zupę przyrządzaną z rośliny – barszczu zwyczajnego.
Istnieje również przepis, w którym barszcz biały gotuje się
analogicznie do innych przepisów, jednak zamiast zakwasu z mąki stosuje
się serwatkę z zsiadłego mleka – pozostałą po odcedzeniu sera. W
niektórych regionach kraju np. na Kielecczyźnie dodatkowo jako zakwas stosuje się wodę z kiszonych ogórków.
Ale chyba sama nazwa nie jest aż tak istotna, liczy się przede wszystkim jej smak. A oto przepis na żurek na zakwasie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.